What are we all about?
Balans vinden in jouw lichaam en verbindingen leggen tussen symptomen, oorzaak en oplossing door
chiropractische behandelingen. Dit doen wij in combinatie met onze kennis en ervaring.
Balans, dit is voor iedereen anders. Balans vinden in jouw lichaam waardoor jij je prettig voelt en het
lichaam optimaal kan functioneren.
Neurologische, mechanisch en fysiologische balans. Als een van deze drie ontbreekt of uit balans is
moet het lichaam veel moeite doen om het goed te laten functioneren. Wij helpen het lichaam de
balans te vinden zodat het lichaam zelf beter kan functioneren. Wij behandelen niet alleen de klacht
maar kijken naar het lichaam in het geheel.
Wat is dat geluid dat je hoort tijdens een behandeling?
Allereerst maken niet alle behandelingen een ploppend of krakend geluid. Als een behandelingstechniek is gebruikt die een ploppend geluid oplevert, begrijp dan dat dit komt door het verschuiven van gassen die ontstaan zodra de aanhechtingsoppervlakken van de botten ook maar een klein beetje van elkaar verwijderd worden. De botten wrijven dus niet over elkaar heen en knakken ook niet, het is gewoon gasontluchting wat u hoort. Het is van belang om te weten dat het ploppende geluid niets te maken heeft met of uw blokkade wel of niet gecorrigeerd werd. U kunt namelijk ook behandeld worden zonder dat u het ploppende geluid hoort.
Een chiropractor ‘kraakt’, is dat niet gevaarlijk?
“Nee, het is niet gevaarlijk. Chiropractors zijn opgeleid om te scannen op eventuele waarschuwingssignalen voordat een behandeling plaatsvindt. Het vak chiropractie heeft in Nederland geen titelbescherming, dat betekent dat iedereen zich een chiropractor kan noemen en het in de praktijk kan beoefenen. Het is daarom belangrijk om altijd te controleren of jouw chiropractor is geregistreerd bij een Chiropractoren Associatie.”
Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?
Nee, u kunt zonder verwijzing van uw huisarts bij ons terecht
Wat gebeurt er bij een behandeling?
De chiropractoren maken gebruik van verschillende behandeltechnieken. Dit zijn hoofdzakelijk nauwkeurig gedoseerde druktechnieken op de wervelkolom. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de Pro-Adjuster.”
Doet de behandeling pijn?
Nee. De correcties van de wervelkolom zijn niet pijnlijk. De behandeling kan wel eens licht gevoelig zijn als de klachten zeer acuut zijn. Ook de behandeling van de betreffende spieren kan dan vervelend zijn. De chiropractor past de behandeling aan op uw persoonlijke situatie en leeftijd.
Moet ik nog iets meenemen naar de afspraak?
Heb je uitslagen van specialisten, gemaakte röntgenfoto’s, MRI of overige informatie dan is het
raadzaam deze mee te nemen. Je hoeft geen handdoek of water mee te nemen, dit is allemaal bij
ons aanwezig. Neem ook je zorgpas en I.D. mee, hiermee krijgen wij inzage in de aanvullende
zorgverzekering en kunnen wij informatie geven betreft de vergoeding.
Wat voor kleding trek ik aan?
Tijdens een behandeling is prettig om makkelijk zittende kleding aan te hebben waar je je vrij in kan
bewegen. Mits je je daarbij prettig voelt is een broek makkelijk dan een rok. In de meeste gevallen
hou je je kleding aan tijdens de behandeling.
Hoelaat moet ik aanwezig zijn?
Wij adviseren om 5 minuten voor de afspraak tijd aanwezig te zijn. Dan kan je nog even wat drinken
of gebruik maken van de toilet. Voor de eerste afspraak vragen wij u ook nog om wat gegevens in te
vullen. Zo kan je voor de afspraak nog even tot rust komen, en heb je voldoende tijd.
Mag ik iemand meenemen?
Je bent altijd vrij om iemand mee te nemen naar de afspraak, 2 horen meer dan 1. Dit is voor de
chiropractor geen enkel probleem. Er is ook een ruime wachtkamer met koffie en thee faciliteiten
waar er gewacht kan worden.
Betaalt de verzekering de behandelingen? De behandelingen door een chiropractor worden zonder verwijsbrief van uw huisarts vergoed door de meeste zorgverzekeringen, als u een aanvullend pakket heeft. Voor veel verzekeraars geldt dat zij alleen behandelingen vergoeden die uitgevoerd worden door chiropractoren die zijn geregistreerd bij de SCN en/of die lid zijn van de NCA. Wij voldoen aan deze eisen. We raden u aan contact op te nemen met uw verzekering voor meer gedetailleerde informatie.
Zijn jullie aangesloten bij de beroepsvereniging?
Ja, bij de NCA en de SCN
Waarom valt chiropractie onder de alternatieve geneeswijzen?
Een geneeswijze wordt alternatief genoemd wanneer de geneeswijze (nog) niet is erkend door de overheid. Dat is de reden waarom het niet onder de reguliere geneeswijze valt. Dit betekent echter niet dat zo’n geneeswijze minder waardevol is. Integendeel. Daarbij komt dat de erkenning voor chiropractie volgens ons in de toekomst zeker zal komen. In het buitenland wordt chiropractie reeds tientallen jaren erkend in landen zoals Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten bijvoorbeeld.
Is een behandeling gevaarlijk?
Nee, een behandeling is niet gevaarlijk. Er komen geen medicijnen en/of operaties aan te pas. Kan de chiropractor de specifieke klacht niet behandelen, dan verwijst hij of zij de patiënt door naar een andere therapeut, arts of specialist.
Is chiropractie alleen voor volwassenen?
Chiropractie is voor iedereen bestemd, zowel bij klachten als ter voorkoming van klachten. Vooral kinderen kunnen nog al eens wild ravotten en lopen daardoor risico. Het is daarom belangrijk dat ouders van tijd tot tijd hun kinderen door de chiropractor laten controleren. Dat kan (op latere leeftijd) vaak erger voorkomen. Zelfs baby’s kunnen behandeld worden.
Voor mijn rugpijn moest ik naar een fysiotherapeut. Is de chiropractor beter?
De fysiotherapeut behandelt rugpijn meestal met oefening en correctie van de lichaamshouding. Soms masseert hij de patiënt. De fysiotherapeut is zeker ook een goede therapeut, maar de chiropractor werkt vanuit een geheel andere visie, een visie die dieper gaat en zich vooral richt op het goed functioneren van het zenuwstelsel en het corrigeren van de oorzaak van rug- en nekklachten.
Wat is het verschil tussen fysiotherapie en chiropractie? Waar de chiropractor zich vooral richt op de wervels, wervelkolom en het zenuwstelsel, kijkt de fysiotherapeut voornamelijk naar de spieren en algehele spierstelsel. Daarnaast is een chiropractor opgeleid om röntgenfoto’s en scans te beoordelen. Dit betekent dat een chiropractor, in tegenstelling tot de fysiotherapeut, diagnoses mag stellen. Een ander verschil is de opleidingsachtergrond. Een chiropractor is academisch geschoold en heeft zijn opleiding genoten aan de universiteit. De opleiding fysiotherapie wordt gegeven op hbo-niveau
Heeft de chiropractie iets te maken met manuele geneeskunde en/of osteopathie?
Niet wezenlijk. Manuele geneeskunde en osteopathie zijn andere behandelmethoden waaraan andere visies ten grondslag liggen. Ook de wijze van behandeling verschilt.
Is het zinvol om de wervelkolom te laten controleren ter preventie van klachten?
Ja. In de meeste gevallen bouwen problemen zich langzaam op. Als het lichaam de problemen niet meer kan opvangen ontstaan er klachten. Het lijkt dan alsof die er opeens zijn, maar het lichaam geeft alleen de grens aan. Met preventieve controle kunnen aankomende problemen in veel gevallen tijdig ontdekt en hersteld worden, wat in een later stadium klachten voorkomt. Voorkomen is beter dan genezen.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Het aantal behandelingen dat nodig is wisselt per patiënt en is afhankelijk van verschillende factoren, o.a. leeftijd, fysieke gesteldheid, aard van de klacht en duur van de klacht. Na het onderzoek wordt er specifiek voor u een behandelschema gemaakt dit wordt uitgelegd voordat de behandeling begint.
Mag ik gewoon alles doen en sporten na een behandeling?
We raden u aan het na de behandeling ongeveer 24 uur rustig aan te doen en veel water te drinken. Het lichaam is immers bezig met het verwerken van de behandeling, dat neemt even tijd. Vermijd: sporten, buk-, draai-, en strekbewegingen (b.v. stofzuigen, ramen lappen, vegen) en zware boodschappen dragen. U kunt wel gaan wandelen of lichte yoga oefeningen doen. Mocht u nog vragen hebben over bepaalde bewegingen, sporten, hobby’s etc. dan kunt u deze altijd met de chiropractor doornemen.
Kan chiropractie samen met andere behandelingen?
Over het algemeen is dat geen probleem. Fysiotherapie, massage, oefeningen, homeopathie, acupunctuur en chiropractie kunnen elkaar zelfs versterken. Bespreek waar u verder mee bezig bent wel met uw chiropractor.
Wat kun je verwachten na de eerste behandeling:
Let op je hartslag, deze is vaak lager en je ademhaling dieper en rustiger. Je voelt je vaak langer en
bent je meer bewust van je lichaamshouding. Dit wordt vaak genoemd door patiënten na de eerste
behandeling. Je voelt zich wellicht vermoeid, dit gebeurd om verschillende redenen. Het lichaam
functioneert beter na een behandeling en kan beter ontgiften, om deze afvalstoffen te verwerken
heeft het lichaam meer energie nodig. Het lichaam is (sinds lange tijd) in balans, recht gezet, het
hoeft het disbalans dus ook minder te compenseren.
Wij raden aan om extra water te drinken na de behandeling verspreid over de dag en intensief
sporten te vermijden. Lichte beweging wordt aangeraden zoals wandelen of een lichte sport.
Bespreek met de chiropractor wat deze adviseert.