Sportblessures

In Nederland ontstaan er elk jaar tussen de drie en vier miljoen sportblessures. Een aantal hiervan zijn dusdanig ernstig dat medische zorg nodig is, maar gelukkig geldt dat niet voor elke sportblessure. Om sportblessures te voorkomen is het belangrijk dat het lichaam zo optimaal mogelijk functioneert. Sporten is een complexe motorische taak. Kracht, coördinatie, lenigheid en behendigheid zijn voorbeelden van factoren die belangrijk zijn voor de sporter.

Aangezien ons lichaam is gemaakt om te bewegen, is beweging nodig om ons lijf fit en gezond te houden. Vaak ontstaat er in de loop der jaren langzaam overbelasting, doordat we anders gaan bewegen dan we zouden moeten doen. Denkt u bijvoorbeeld aan een achillespees irritatie, terugkerende spierverrekkingen of de hamstringblessures van voetballers die blijven terugkeren. Bij dit soort hardnekkige problemen is de pijnlijke plek meestal slechts een compensatie en ligt de daadwerkelijke oorzaak elders in het bewegingsapparaat.

De chiropractor behandelt:

  • rugklachten (tijdens of na het sporten);
  • nekklachten;
  • terugkerende pees irritaties;
  • verrekkingen van gewrichten.
  • liesklachten.

Zwakke schakels in het lichaam
Elk lichaam heeft zwakke schakels, ook het lichaam van een sporter. De chiropractor is uitermate goed in staat om te zoeken naar de zwakke schakel(s) in uw bewegingsapparaat. Op deze manier wordt niet alleen gekeken naar de plek waar de pijn zit, maar ook waardoor de pijn ontstaat.

Inzet van combinatie van technieken
De chiropractor zal op basis van het onderzoek bepalen welke behandeltechnieken gebruikt worden om de oorzaak van de klacht aan te pakken. In de meeste gevallen zullen behandeltechnieken gericht op het verbeteren van het functioneren van de spieren en gewrichten worden gekozen. Meestal wordt dit aangevuld met specifieke oefeningen en adviezen omtrent de ‘do’s en dont’s’ van correct trainen en het voorkomen van blessures.

Voordelen van chiropractische behandeling bij sportblessures:

  • behandeling van de oorzaak van de klacht, niet alleen het symptoom;
  • er wordt niet alleen naar de spieren gekeken, maar vooral ook naar de functie van gewrichten;
  • complete aanpak waarbij tevens veel aandacht is voor preventie.

De chiropractor kan vele sportblessures met diverse technieken behandelen. Hierbij wordt niet alleen het symptoom bestreden, maar juist ook de oorzaak. De chiropractor helpt u om weer goed te bewegen, zodat uw lichaam weer optimaal functioneert en hierdoor minder kans loopt op blessures tijdens het sporten.