Hoofdpijn

Iedereen heeft er wel eens last van: hoofdpijn. 20% van de Nederlanders heeft zelf wekelijks last van hoofdpijn. Hoofdpijn is daarmee één van de meest voorkomende klachten. U kunt last hebben van verschillende soorten hoofdpijn. De meest voorkomende zijn: spanningshoofdpijn en migraine. Daarnaast kunt u last hebben van clusterhoofdpijn, hormonale hoofdpijn of aangezichtspijn. Teveel pijnstilling of cafeïne kunnen ook hoofdpijnklachten veroorzaken. Heeft u ook regelmatig hoofdpijn? De chiropractor behandelt met name uw spanningshoofdpijn en migraine.

Spanningshoofdpijn
Hoewel deze hoofdpijn ‘spanningshoofdpijn’ heet, wordt het zeker niet altijd door spanning veroorzaakt. Deze hoofdpijn is niet ernstig, maar wel vervelend. De pijn kan verergeren door stress, slecht slapen, vermoeidheid of een verkeerde houding.

Kenmerken spanningshoofdpijn:

  • de pijn straalt vaak uit vanuit de nek naar het hoofd;
  • de hoofdpijn is een drukkende pijn, die vaak als een band om het hoofd wordt gevoeld;
  • de pijn zit meestal aan beide kanten van uw hoofd of in de nek, maar kan ook aan 1 kant zitten;
  • de spieren van de schouders, nek en schedelrand zijn vaak gevoelig;
  • de pijn kan enkele minuten tot vele dagen duren;
  • de pijn is aanwezig, maar meestal kunt u wel doorgaan met uw dagelijkse activiteiten.
  • U kunt last hebben van harde geluiden of fel licht.

Nekspieren en gewrichten zijn vaak de oorzaak van uw klachten
Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van spanningshoofdpijn. Vaak ontstaat het vanuit de nek. Als gewrichten niet goed bewegen en spieren erg gespannen zijn hoog in de nek kan dit leiden tot hoofdpijn.

Hoofdpijn en chiropractie
Als u voor het eerst bij de chiropractor komt dan zal de chiropractor u eerst vragen stellen over uw klacht en een onderzoek doen. U krijgt altijd uitleg over de bevindingen en, met uw goedkeuren, kan een behandeling daarna worden gestart. Soms op dezelfde dag al, soms op de volgende afspraak. Als de chiropractor meer informatie nodig heeft of de klacht hoort niet thuis in de chiropractie dan zal dit met u worden besproken.

Uitgebreid behandelprogramma
De chiropractor beschikt over een breed scala aan behandeltechnieken voor spanningshoofdpijn. De behandelingen richten zich op het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren van de nek en gerelateerde gebieden van de rug. Daarnaast krijgt u advies over een goede (slaap)houding, ergonomie, sport, oefeningen en eventueel voeding. Een gezonde levensstijl is van groot belang om deze hoofdpijnklachten tot een minimum te reduceren.

Migraine
Als u heftige stekende of bonzende hoofdpijn heeft, vaak aan één kant van het hoofd, dan kan het zijn dat u migraine heeft. De pijn wordt erger bij inspanning en het kan zijn dat u zich misselijk voelt en moet overgeven. Vaak is fel licht of een hard geluid slecht te verdragen. Soms wordt migraine vooraf gegaan door een ‘aura’. U ziet dan 30-60 minuten voor de hoofdpijn begint al een soort flitsen of schitteringen. In enkele gevallen kan het zijn dat u een doof gevoel, tintelingen of wat minder kracht heeft aan één kant van uw gezicht of lichaam. De migraine komt vaak in aanvallen.

Invloed zenuwstelsel op bloedvaten waarschijnlijk oorzaak migraine
Migraine wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door invloed van het zenuwstelsel op de bloedvaten. Medicijnen kunnen uitkomst bieden tijdens een migraine aanval. Ook uw voeding is van groot belang, want bepaalde voedingstoffen zoals wijn, kaas en chocolade kunnen een migraine aanval veroorzaken.

De chiropractor heeft verschillende behandeltechnieken voor spanningshoofdpijn. Chiropractie is helaas niet altijd de oplossing voor migraine, maar vaak kan een chiropractor wel helpen om uw aanvallen in frequentie en intensiteit te verminderen. Daarnaast kan uw chiropractor u adviseren over uw voeding en ander leefgewoonten. Dit kan er ook toe bijdrage dat u minder vaak migraine heeft en minder medicatie hoeft te gebruiken.