Schouderklachten

Slijmbeurs- of peesontsteking?
Onze schouders hebben we dagelijks nodig. Schouderklachten kunnen heel belemmerend zijn en uw dagelijkse activiteiten beïnvloeden. In veel gevallen wordt de diagnose ‘slijmbeursontsteking’ (bursitis) of ‘peesontsteking’ gesteld. Ontstekingsremmers en injecties hebben meestal slechts een beperkt en tijdelijk effect.

De oorzaken van schouderklachten
Hoewel de diagnoses slijmbeursontsteking of peesontsteking doorgaans wel correct zijn, is het belangrijk om u te realiseren dat een ontsteking niet zomaar ontstaat.

Schouderklachten zijn vaak het gevolg van:

  • slechte (werk)houding;
  • eenzijdige activiteiten;
  • overbelasting;
  • trauma.

Afwijkende bewegingen
Door bovenstaande factoren gaan mensen de schouders afwijkend bewegen. De gewrichten gaan als het ware ‘uit de rails’ lopen, de spanning op spieren verandert en sommige structuren in de schouder raken beklemd of gaan langs elkaar schuren. Hierdoor kunnen op den duur pijnklachten en zelfs ontstekingen ontstaan. Slijmbeursontstekingen en peesontstekingen zijn dus het gevolg van schouderproblemen, niet de primaire oorzaak.

Behandeling van de oorzaak, niet het gevolg
De chiropractor zal bij schouderklachten onder andere een zorgvuldig bewegingsonderzoek uitvoeren om vast te stellen wat de oorzaak van de klachten is. Hierbij wordt ook zeer nadrukkelijk naar de nek en bovenrug gekeken, aangezien deze gebieden een grote invloed op de schouders hebben. De chiropractor beschikt over een groot aantal specifieke technieken om de bewegingen van de wervelkolom en de schouders te corrigeren. Vaak wordt dit ook met doelgerichte oefeningen ondersteund. Als de schouders weer correct bewegen en pezen of slijmbeurzen dus niet langer beklemd raken zullen de ontstekingen ‘vanzelf’ verdwijnen.

De chiropractor kijkt bij schouderklachten verder dan de lokale ontstekingen in de schouders. De behandeling is erop gericht om niet alleen het symptoom te bestrijden maar juist ook de oorzaak.