Artrose

Artrose, in de volksmond ook wel slijtage genoemd, is een gewrichtsaandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Het is onderdeel van een normaal verouderingsproces en treedt dan ook bij iedereen in meer of mindere mate op. Misschien denkt u, net zoals veel andere mensen die de diagnose ‘artrose’ krijgen, dat er niets meer aan te doen is. Gelukkig is dit maar ten dele waar. Al kan het slijtageproces niet worden omgekeerd, chiropractische behandeling kan vaak pijn en stijfheid verminderen.

Klachten ten gevolge van artrose
Artrose vindt het meest plaats in de rug, de knie of de heup. Het meest voorkomende symptoom van artrose is stijfheid, met name in de ochtend. Vaak gaat deze stijfheid gepaard met pijn en kunt u hierdoor moeilijk bewegen.

Onderzoek naar de oorzaak
Tijdens het eerste consult zal de chiropractor allereerst een gesprek met u voeren om een goed beeld te krijgen van de klacht(en) die u ervaart. Dit geeft vaak al een goed beeld van de mogelijke oorzaken van de klacht.

Uw chiropractor doet vervolgens een uitgebreid bewegingsonderzoek waarmee uw beperkingen in kaart worden gebracht. Daarnaast worden indien nodig specifieke chiropractische, orthopedische en neurologische testen gedaan. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto. De chiropractor verwijst u hiervoor naar de huisarts en overlegt indien nodig met de huisarts of aanvullend onderzoek noodzakelijk is.

Behandeling
De behandeling van artrose is erop gericht om de normale functie van het gewricht en omliggende gewrichten, zo goed als mogelijk te herstellen. De stijfheid vermindert. U kunt beter bewegen en de pijn zal hierdoor afnemen.

Wat kunt u zelf doen?
In aanvulling op de behandeling kunt u ook zelf een aantal dingen doen. Een van de belangrijkste remedies tegen artrose is bewegen op een verstandige manier. Bewegen helpt om ‘olie’ in het gewricht aan te maken, zodat het gewricht gesmeerd blijft. Denk er wel aan dat u op de juiste manier beweegt, overbelasting kan de klacht verergeren. Bespreek te alle tijden met uw chiropractor hoe u dit het beste aan kunt pakken.

Bij de diagnose ‘artrose’ kan de chiropractor veel voor u betekenen. Wacht niet onnodig lang: uw stijfheid kan daadwerkelijk verminderen, waardoor u minder pijn heeft en weer vrij(er) kan bewegen.