Heupklachten

Heupklachten kunnen op iedere leeftijd voorkomen. Soms is het in eerste instantie niet duidelijk of klachten daadwerkelijk door de heup veroorzaakt worden, of een ander bron hebben. Klachten uit het heupgewricht voelt u bijvoorbeeld meestal in de lies of stralen uit naar de knie. Ook klachten aan de bil, pijn aan één kant van de onderrug, buitenkant van de heup en bij het schaambeen worden vaak toegeschreven aan de heup. Meestal klopt dat echter niet en komt de oorzaak van deze klachten voort uit problemen van het bekkengewricht (SI-gewricht). Het is dus belangrijk om uit te zoeken of u daadwerkelijk heupklachten heeft en wat chiropractie voor u kan betekenen. Middels een gedetailleerd gesprek over uw klachten en een uitvoerig lichamelijk onderzoek zal uw chiropractor de oorzaak van uw pijnklachten proberen te achterhalen en de behandelmogelijkheden met u bespreken.

Artrose of slijtage van de heup
Eén van de oorzaken voor heupklachten is artrose (slijtage). De oorzaak van artrose is vaak onbekend en is meestal een proces van jaren. Veel mensen denken dat er niets meer aan te doen is, maar dit is maar gedeeltelijk waar. De slijtage kan inderdaad niet worden teruggedraaid, maar vaak er zijn wel mogelijkheden om de pijn te verminderen en mogelijk een operatie uit te stellen. Artrose hoeft bovendien niet altijd pijnklachten te geven. Als artrose wel problemen geeft, gaat dit vaak gepaard met pijn en stijfheid in de heup. Dit kan leiden tot een veranderd looppatroon met als gevolg daarvan veel spanning van de spieren in het gebied. Door deze problemen aan te pakken is het wel degelijk mogelijk pijn te verminderen en de beweeglijkheid te vergroten.

Behandeling van klachten ten gevolge van artrose van de heup
Door speciale technieken toe te passen kan uw chiropractor u helpen met stijfheid en spierspanning in de heup. Deze technieken richten zich niet alleen op het heupgewricht, maar ook op het bekkengewricht, de lage rug en de spieren in het gebied. Door de behandelingen kunt u zich makkelijker bewegen en zal de pijn verminderen. Bij vergevorderde artrose is het mogelijk dat de chiropractische behandelingen de pijn niet meer verlichten. Uw chiropractor zal u dan doorverwijzen naar uw huisarts voor een röntgenfoto en om uw alternatieve opties te bespreken.