Je eet meer wanneer je later naar bed gaat.

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat laat opblijven je lijn niet ten goede komt.

Het is misschien lastig om je nachtelijke ‘walking dead’ marathon te stoppen, maar kijk uit laat opblijven kan negatieve gevolgen hebben. Je slaap in korten, kan tot gevolg hebben dat je s’avonds vette snacks met veel calorieën naar binnen werkt. Dit leidt weer tot gewichtstoename.

Voor de studie, onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania “Perelman School of Medicine” volgende een groep van 27 mensen die om 22.00 uur naar bed gingen en een groep van 198 personen die om 04.00 uur naar bed gingen. Onderzoek wees uit dat de groep die laat naar bed ging ongeveer 550 calorieën meer at dan de groep die op tijd naar bed ging. Na 5 achtereenvolgend aanzienlijk kortere nachten waren de op blijvers bijna 1 kilo aangekomen.

Late-night snacken gebeurd met een redden, volgens autheur ‘Andrea M. Spaeth’, MA, een doctorrandus kandidaat aan de universiteit van pennsylvania. Om te beginnen, de langer je wakker blijft, des te meer tijd heb je om te eten. Maar tekort aan slaap, lijkt het verlangen naar vetrijke en calorierijke voedingsmiddelen te verhogen. Hoewel het onduidelijk is waarom je deze verlangen krijgt, zijn calorie –rijke producten altijd verkrijgbaar, dit maakt het gemakkelijk om hiervan te veel te eten. Het is ook mogelijk dat ‘will-power’ verminderd in de late uurtjes waardoor het moeilijk is nee te zeggen tegen vettig voedsel.

Lisa Moskovitz, RD, CDN, Dietiste, was niet betrokken bij het onderzoek, is het hier mee eens. Mensen voelen zich vaak comfortabel thuis, daarom denken ze minder na over de gevolgen van de ongezonde keuzes. Het is de beste keus om je nachtrust in acht te nemen, helaas is dit niet altijd mogelijk. Onderstaand een aantal tips voor de korte nachten:

Eet een gezond ontbijt als je weet dat het een lange dag wordt. Studie hebben uitgewezen dant maaltijden overslaan – vooral ontbijt- je verlangen naar calorierijk eten s’avonds doet verhogen. Eet als ontbijt eiwitten met koolhydraten zoals ei met volkoren brood of Griekse (Total ) yoghurt met fruit. Dit houd je verlangen onder controle gedurende de dag.

Eet niet gedachteloos terwijl je RTL Boulevard kijkt. Als je honger hebt is het ok om een tussendoortje te eten, maar eet dit niet voor de tv.  Eten voor de buis kan leiden tot hersenloze snacken en vermindert voedsel tevredenheid, wat leidt tot te veel eten, zegt Moskovitz

Haal geen vette en calorie rijke snacks in huis. Kies  voor gezonde tussendoortjes zoals licht gezouten popcorn, vers of gedroogd fruit en noten. Veel mensen kopen toch ongezonde tussendoortjes voor het gezin of partner maar eten er ondertussen zelf ook van mee. Gewoon niet in huis halen, wat ongezond is voor jou is ook ongezond voor je kinderen!

Bankhangen maakt hongerig, blijf bezig! Betrek je partner hierbij en blijf samen bezig. Seks stimuleerd positieve chemicalien in de hersenen welke die drang kan blokkeren om te snacken of te veel eten, zegt Moskovitza. Elke voor van beweging die je hart sneller laat werken, zal helpen af te weren tegen de verleiding voor onnodige snacken.