Water

Water is het belangrijkste bestandsdelen van je lichaam, tot wel 60% van lichaam bestaat uit water. Het is daarom niet vreemd dat uitdroging of dehydratatie de prestaties van het lichaam verminderd.water Uitdroging heeft veel negatieve invloeden op het lichaam zoals, vermindering van het geheugen,  vermindering van de spijsvertering,  vermoeidheid,  verhoogde bloeddruk en ga zo maar door.

Je hydratatiestatus wordt bepaalde door de hoeveelheid vocht dat je dagelijks binnenkrijgt en de hoeveelheid die je dagelijks verliest. De inname van water wordt natuurlijk bepaalt door je vochtinname, zowel van water, fris, koffie en ook vast voedsel bestaat voor een aanzienlijk deel uit water. Het water dat je dagelijks verliest is sterk variabel en wordt bepaalt door verlies via urine, verlies via je adem en verlies door verdamping via de huid. De omgeving heeft grote invloed op je water verlies. Met warm weer kun je alleen al door verdamping 3 keer zo veel water verliezen,  dan op een koele dag.

Je kunt niet met al deze factoren dagelijks rekening houding. D
e aanbeveling om 2 liter water per dag te drinken is vaak voldoende. Ben je een fanatiek sporter, dan verlies je veel extra water via transpiratie en je ademhaling om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Wil je weten hoeveel water je verliest tijdens het sporten, dan kun je dit meten. Weeg je voor de training en weeg je vervolgens na de training. Het verschil in gewicht ben je verloren aan water(Indien je water hebt gedronken tijdens het sporten, moet je dit bij het verlies optellen). Wil je weten hoeveel je moet drinken na de inspanning om je water niveau aan te vullen, gebruikt dan onderstaande formule:
Het is belangrijk om de twee liter water verspreid over de dag te drinken. Het is niet goed om al je eten in 1 maaltijd naar binnen te werken ditzelfde geld voor water. Heb altijd een flesje water bij je, vul deze gedurende de dag bij. Vind je het lastig om bij te houden hoeveel water je drinkt, zet dan streepjes op het etiket van het flesje water. Zo hou je exact bij hoeveel water je binnen krijgt. Gebruik plastic flesjes nooit langer dan een dag. Dit is een bron voor bacteriën. Water vermindert ook het honger gevoel, drink voor elke maaltijd een groot glas water. Hierdoor zit je sneller vol en eet je ook minder.