Veelgestelde vragen

Wat is dat geluid dat je hoort tijdens een behandeling?

Allereerst maken niet alle behandelingen een ploppend of krakend geluid. Als een behandelingstechniek is gebruikt die een ploppend geluid oplevert, begrijp dan dat dit komt door het verschuiven van gassen die ontstaan zodra de aanhechtingsoppervlakten van de botten ook maar een klein beetje van elkaar verwijderd worden. De botten wrijven dus niet over elkaar heen en knakken ook niet, het is gewoon gasontluchting wat u hoort. Het is van belang om te weten dat het ploppende geluid niets te maken heeft met of uw blokkade wel of niet gecorrigeerd werd. U kunt namelijk ook behandeld worden zonder dat u het ploppende geluid hoort.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Nee, u kunt zonder verwijzing van uw huisarts bij ons terecht

Wat gebeurt er bij een behandeling?

De chiropractoren maken gebruik van verschillende behandeltechnieken. Dit zijn hoofdzakelijk nauwkeurig gedoseerde druktechnieken op de wervelkolom. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de Pro-Adjuster.”

Doet de behandeling pijn?

Nee. De correcties van de wervelkolom zijn niet pijnlijk. De behandeling kan wel eens licht gevoelig zijn als de klachten zeer acuut zijn. Ook de behandeling van de betreffende spieren kan dan vervelend zijn. De chiropractor past de behandeling aan op uw persoonlijke situatie en leeftijd.

Betaalt de verzekering de behandelingen?

De behandelingen door een chiropractor worden zonder verwijsbrief van uw huisarts vergoed door de meeste zorgverzekeringen, als u een aanvullend pakket heeft. Voor veel verzekeraars geldt dat zij alleen behandelingen vergoeden die uitgevoerd worden door chiropractoren die zijn geregistreerd bij de SCN en/of die lid zijn van de NCA. Wij voldoen aan deze eisen. We raden u aan contact op te nemen met uw verzekering voor meer gedetailleerde informatie. Voor meer informatie betreft vergoedingen kijk op het overzicht vergoedingen.

Zijn jullie aangesloten bij de beroepsvereniging?

Ja, bij de NCA en de SCN
Waarom valt chiropractie onder de alternatieve geneeswijzen?
Een geneeswijze wordt alternatief genoemd wanneer de geneeswijze (nog) niet is erkend door de overheid. Dat is de reden waarom het niet onder de reguliere geneeswijze valt. Dit betekent echter niet dat zo’n geneeswijze minder waardevol is. Integendeel. Daarbij komt dat de erkenning voor chiropractie volgens ons in de toekomst zeker zal komen. In het buitenland wordt chiropractie reeds tientallen jaren erkend in landen zoals Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten bijvoorbeeld.

Is een behandeling gevaarlijk?

Nee, een behandeling is niet gevaarlijk. Er komen geen medicijnen en/of operaties aan te pas. Kan de chiropractor de specifieke klacht niet behandelen, dan verwijst hij of zij de patiënt door naar een andere therapeut, arts of specialist.

Is chiropractie alleen voor volwassenen?

Chiropractie is voor iedereen bestemd, zowel bij klachten als ter voorkoming van klachten. Vooral kinderen kunnen nog al eens wild ravotten en lopen daardoor risico. Het is daarom belangrijk dat ouders van tijd tot tijd hun kinderen door de chiropractor laten controleren. Dat kan (op latere leeftijd) vaak erger voorkomen. Zelfs baby’s kunnen behandeld worden.

Voor mijn rugpijn moest ik naar een fysiotherapeut. Is de chiropractor beter

De fysiotherapeut behandelt rugpijn meestal met oefening en correctie van de lichaamshouding. Soms masseert hij de patiënt. De fysiotherapeut is zeker ook een goede therapeut, maar de chiropractor werkt vanuit een geheel andere visie, een visie die dieper gaat en zich vooral richt op het goed functioneren van het zenuwstelsel en het corrigeren van de oorzaak van rug- en nekklachten.

Heeft de chiropractie iets te maken met manuele geneeskunde en/of osteopathie?

Niet wezenlijk. Manuele geneeskunde en osteopathie zijn andere methoden waaraan ook geheel andere visies ten grondslag liggen. Ook de wijze van behandeling verschilt.

Is het zinvol om de wervelkolom te laten controleren ter preventie van klachten?

Ja. In de meeste gevallen bouwen problemen zich langzaam op. Als het lichaam de problemen niet meer kan opvangen ontstaan er klachten. Het lijkt dan alsof die er opeens zijn, maar het lichaam geeft alleen de grens aan. Met preventieve controle kunnen aankomende problemen in veel gevallen tijdig ontdekt en hersteld worden, wat in een later stadium klachten voorkomt. Voorkomen is beter dan genezen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het aantal behandelingen dat nodig is wisselt per patiënt en is afhankelijk van verschillende factoren, o.a. leeftijd, fysieke gesteldheid, aard van de klacht en duur van de klacht. Na het onderzoek wordt er specifiek voor u een behandelschema gemaakt dit wordt uitgelegd voordat de behandeling begint.

Mag ik gewoon alles doen en sporten na een behandeling?

We raden u aan het na de behandeling ongeveer 24 uur rustig aan te doen en veel water te drinken. Het lichaam is immers bezig met het verwerken van de behandeling, dat neemt even tijd. Vermijd: sporten, buk-, draai-, en strekbewegingen (b.v. stofzuigen, ramen lappen, vegen) en zware boodschappen dragen. Mocht u nog vragen hebben over bepaalde bewegingen, sporten, hobby’s etc. dan kunt u deze altijd met de chiropractor doornemen.

Kan chiropractie samen met andere behandelingen?

Over het algemeen is dat geen probleem. Fysiotherapie, massage, oefeningen, homeopathie, acupunctuur en chiropractie kunnen elkaar zelfs versterken. Bespreek waar u verder mee bezig bent wel met uw chiropractor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *